syukran sahabat-sahabat ku

piano

http://www.youtube.com/watch?v=lcatfqF5_Xs

Thursday, December 15, 2011

bertemu

jauh pantai ke sisir jauh sisir ke pantai ombak bertemu ombak pecah bunga melur,bunga daisy dalam jambangan indah sedandan anak ayam, anak kucing dalam kampung, sama sehala buah limau, buah strawberry dalam Cameron Highlands bertemu jua

Monday, November 28, 2011

nUR sYAHADAH

NUR SYAHADAH

[i]Tika terbuka hari cahaya yang cerah
menerangi hatimu mulus terbias di wajah
kau sambut dengan redha hadirnya hidayah
nekad pendirian terungkai kalimah
Nur syahadah menyinar kalbu
Murni seharum namamu
Hadir dalam pelukan kalbumu itu
Nur syahadah telah tertulis
pada waktu dan jua takdir
di antara seribu
kau yang terpilih....[/i]
................................................................................

Nur Syahadah bersujud di ribaan sejadah dengan penuh kesyukuran.... Pintu hidayah panggilan Islam, telah berjaya mengetuk pintu hatinya, dan kini, hatinya menjadi sangat tenang.... Air matanya mengalir,, mengenangkan bagaimana hatinya terpanggil kepada agama Islam...

Semua itu, adalah atas dorongan seorang teman yang kerap membantunya mencari sebuah jawapan,, dan, kerana.... kerana perdebatannya dengan seorang teman di universiti yang bernama Muhammad Huzaifie...

...................................................................................
Universiti Islam Antarabangsa, Gombak
Kuliah Comparative Religion

......................................................................




'' Semua agama mengajar kita tentang kebenaran, semua agama mengajar kita tentang kebaikan. Maka itulah persamaan yang ketara di antara agama-agama yang diiktiraf di dunia. Seperti ajaran Buddhism, menekankan aspek etika dan mempunyai penekanan disiplin tersendiri. Begitu juga dengan Taoisme, ia menekankan aspek spiritual. Agama-agama samawi seperti agama Islam, Kristian dan yahudi, turut mengajar manusia agar berakhlak mulia. Namun, jika manusia yang terpesong dari landasan, maka akan bercelarulah minda, dan fikirannya akan kacau bilau, dan mudah melakukan sesuatu yang dilarang. ', terang Muhammad Huzaifie dalam satu kuliah, selaku pembentang pada hari itu.

''Ops, wait, Muhammad Huzaifie.. I want to ask you one question, that I still confuse. Awak katakan, semua agama mengajar kita akan kebaikan, jika benarlah, apa yang membezakan satu agama dengan agama yang lain? And, I think, that I still blur and confuse to what you present just now.. Huzaifie, saya minta maaf jika saya katakan, saya tidak setuju dengan pendapat awak.. Dunia pada masa kini, masih bercelaru dari sudut minda dan aspek spiritual. That you think, all religion give us the truth? Sila jelaskan, sekali lagi, Huzaifie,' tanya Effy Anne dengan muka yang merah padam...

'' Yes, betul apa yang awak cakap. Sebenarnya, saya masih belum jelaskan lagi, mengenai aspek perbezaannya. Dari segi konsep, dan matlamat, semua agama adalah berdasarkan naluri manusia yang ingin mencari kebenaran. Secara logiknya, manusia dilahirkan dengan fitrah di mana ingin mengenali pencipta kejadian alam dan manusia itu sendiri. Maka, kerana itulah, berkurun abad yang lampau, manusia turut mempercayai konsep animisme, kerana mereka menganggap 'animisme' ini adalah kuasa agung, sebagai 'tuhan' mereka. Dan, perbezaan antara agama-agama yang ingin saya nyatakan ialah......', kata Muhammad Huzaifie yang ingin menjelaskan dengan lebih lanjut namun dicelah oleh Effy Anne...

''Muhammad Huzaifie, konsep animisme bukanlah suatu jawapan yang saya tanyakan sebentar tadi. Saya kira awak tidak menjawab soalan saya. ,' potong Effy Anne..


----------------------------------------------
aKAN DISAMBUNG...
(sengaja buat macam nie,)sorry....

karya:sendiri
sebarang copy paste ke dalam halaman lain TIDAK DIBENARKAN- kecuali menyatakan sumber.....
dan perlu mendapat keizinan...

Sunday, November 27, 2011

traffic naik mendadak=

Salam terima kasih,syukran,gracias, kamsahanida,pe2 je la, yang sama makna dengannya,kepada pengunjung-pengunjung blog saya nie.... tetiba blog ni, punye traffic naik secara mendadak... tahniah pada diri sendiri,ecece...

yang pelik,raffic je naik, tapi, follower tak naik pun...hu3.. takpe la, kiranya lebih ramai yang suka membaca dari mengikuti blog patik nie...hehe..

selalunye, kalau tulis ilhamiana, blog ni, akan turun ke nmuka surat kedua, tapi,kebelaknagan ni, muncul paling atas... adakah sebab, saya selalu tulis tntg pendidikan? habis r, tak leh dah tulis politik2 nie... bahaya..aipp!!

terima kasihla,yer.... ikhlas nie,terima kasih....

PS:: klau sudi,follow r..

daaa---

Thursday, November 3, 2011

kelemahan sistem pendidikan masa kini

hoho.... sistem pendidikan ag...(dah, cikgu, mesti r de cakap sikit2 tntg dunia pendidikan.,betul tak?

tak dinafikan, memang sistem pendidikan-dari sudut murid/pelajar-atau dari pandangan ibu bapa-memang awesome r....pertamanya:::ok ek,dr pandangan ibu bapa....

1: Kanak-kanak sejak pra tadika @tadikadiberi pendidikan sebenar.... siap ada peperiksaan ag... tak perlu ibu bapa risau sangat anak-anak tak pandai A,B,C... tak kenal nombor1,2,3.ag... sangat tak perlu dirisaukan.. anak-anak mereka diberi pendedahan dan yang paling terbaik, anak mereka diasuh oleh gru-guru yang berstatus ijazah.......

2: Bila anak-anak melangkah ke darjah 1, ibu bapa tidak perlu risau sangat jika anak-anak mereka tak dapat sesuaikan diri/... kerana,anak mereka sejak tadika telah dibiasakan dengan pembelajaran alam sekolah yang sebenar... yang berubah cuma silibus darjah 1 lain sikit dr alam tadika atau pra tadika...itu saje... lagipun, cikgu kelas kan ada....heheee....cikgu kelas memang sangat hebat, semua kerja die boleh buat....betul tak,wahai guru-guru kelas sekalian???

3: Bila tamat peperiksaan, ibu apa tak perlu risau jika anak-anak tak serahkan report card atau surat panggilan ke sekolah... ye la,mungkin anak-anak takut nak bagi,kan..... ibu bapa hanya dapatkan semuanya di hujung jari saja. masukkan saja no kad pengenalan anak anda di laman web saps.com, anda akan tau keputusan anak anda....

see? sangat memudahkan ibu bapa... ecece...( bayangkan kalau aku di tempat mereka satu hari nanti, )

tapi di sebaliknya :

1:guru-guru tertekan dengan sistem pendidikan ini.... kelemahan sistem online, yang menyebabkan guru sukar key in markah peperiksaan, di samping kerja2 lain yang bertimbun-timbun kepada guru-guru.....

maka di pihak ibu bapa dan guru-guru, sepatutnya saling bekerjasama, supaya sama-sama dapat ambil manfaat dr sistem pendidikan sekarang,,...

walaupun, saya tak setuju dengan peribahasa guru diianggap sebagai lilin, rasanye sekarang saya dah start setuju....

guru memang lilin.....~~
one day, mgkin ada guru-guru yg akan lari ke tempat lain,jika guru diberi tekanan terlalu banyak.....

Tuesday, November 1, 2011

Monday, October 24, 2011

guru....

waktu saya kecil2 dlu, saya selalu anggap kerja guru ni paling senang kat dunia... masuk kelass,keluar kelas,masuk kelas,keluar kelas...cikgu zaman saya dulu2,mgkin tidak mengalami sgt apa yg guru masa kini alami...ke saya silap?hehee. tak tau la.

bila ditanya pe cita2, saya bagi jawapan yg sama dalam setiap tahun-besar nk jd guru... sebenarnye, i've just not idea nk jd ape.... jawapan yg senang,itulah dia.... walaupun, saya pernah memiliki cita2 lain...~~saintis,peguam, doktor, ahli astronomi....but,i know,saya memag tk de bakat tuk jd saintis n ahli astronomi.... i'm not intelligent in maths, science, history, walaupun smpai sekarang saya sangat suka sains n sejarah...

cikgu saya pernah masuk kelas, tulis soalan2 latihan di papan hitam, n sementara tggu student siapkan, cikgu tu sempat leh tdur... yg pelik, takde sebarang kejar mengejar, n ada incident-sewaktu-guru-itu tidur...

see? its all about trust; ckgu zaman dlu mempercayai bahawa muridnya takkan buat begitu selagi ckgu tu ada dalam kels.

~ala tu sekolah rendah punye cerita~~ sekolah menengah?

::::thas it... mestila sekolah menengah ada nakalnye sikit,betul tak? tapi, all teachers in my school,is very friendly.... saya selalu anggap cikgu2 macam abang2 n kakak2 jer....sebab kebanyakannye memang muda pun...hehee. ada lah 2/3 org yg betul2 garang....tapi,kebanyakannya sangat friendly.

dalam kelas siap leh cerita2 ag, boleh main teka-teki ag.... boleh buat pertandingan debat ag.....boleh buat pertandingan pantun ag...~~serius, ckgu jamilah is very good to motivate students coming=to school...

ckgu lelaki, macam2 perangai, ada yg pemalu(smpai asyik pndg papan hitam jer)hoho, tp di sebalik pemalunye dgn perempuan, he is very supportive....ada juga yg sangat garang( lalu tepi tgkap jer,kami2 semua kecut perut....ada juga yg sangat friendly, cara mengajar macam ajar adik beradik jer.... ad yg mengajar macam endah-tak-endah, tapi, sebenarnye ye begitu berkesan.... ingat ag pada ustazZaki, yang mengajar kami di SIS subjek usuluddin...... n of course ada yg guna cara tradisional juga, tapi kami saling aman- kami hormati guru-guru, then guru-guru, supportive to kami.... sama2 give n take....

bukan takde yg bua kes, kat sekolah, mestilah ada..... macam2 kes la, ada yg sanggup g toilet smpai 1 jam semata-mata nk lari dr subjek tu sebab tk siap kerja sekolah......hoho....(aku tak,ek)aku baik....heheee/...

tapi, situasi sangat berbeza dengan alam persekolahan zaman sekarang.... takde ag give n take, sebaliknye give,and give jer..... ckgu2 diberikan kerja yg terlalu banyak, then ckgu juga wajib memastikan pelajarnya cemerlang-dengan-apa cara sekalipun.....

sistem pendidikan zaman kini memberikan gejala stress di kalangan guru-guru. Tiada ag budaya hormati guru di kalangan pelajar, sebaliknya guru pula yang wajib hormat kepada pelajarnye.....

kewajipan guru untuk memanjakan murid, dalam sistem pendidikan memberikan impak negatif pula di kalangan pelajar..... gara-gara itu, pelajar semakin angkuh, sombong dan pandang rendah pada guru yg mengajar mereka.....kecemerlangan pelajar tidak lagi menjadikan dan mencetuskan kegembiraan, bhakn mengundang kesan-kesan lain seperti mengambil jalan-jalan yg salah, dan mereka yg cemerlang, bukan lagi berterima kasih pada guru yg mengajar, sebaliknya merasakan mereka sememangnye genius dan dilahirkan pintar....

:::::gara-gara memanjakan murid, walaupun mereka mampu untuk berjaya dalam pelajaran diceburi, namun mereka gagal untuk membuat keputusan yang baik dalam hidup mereka....mereka akhirnya memilih jalan yang sesat-lagi-menyesatkan walaupun berjaya ke universiti.....

bila jadi seperti itu, masih lagi org akan menyalahkan guru...konon guru yg tak pandai mengajar.......

namun kerjaya guru memang mulia... merekalah menjadi lilin, tetap senyum dan berdoa agar pelajar bukan saja cemerlang di dunia malah hingga akhirat....

itulah yg dikatakan guru......

Sunday, October 16, 2011

alahai,iluvislam

satu ketika dlu,saya begitu sayang dengan laman itu. ~saya tahu, saya tidak kenal mereka semua.,dan mereka juga tidak kenal pun siapa saya sebenarnya. Ia suatu pertemuan yang aneh. Tapi begitu indah,. Tautan hati-hati kami,bagaikan berukhwah kerana Allah. Menegur kerana Allah,saling menasihati, saling berkongsi2 ilmu,.

~~Sukar diterangkan mengapa aku begitu sayangkan laman web itu, bahkan sayangku melebihi dari facebook, friendster, dan seumpamanya. Dalam diam, saya sangat terharu melihat satu persatu kelebihan mereka. Betapa canggih sekali, dan betapa kreatifnya umat Islam. Siapa bilang umat Islam tidak berilmu??? :nah, buktinya, iluvislam.....

::::saya selalu bertukar-tukar nickname, . jadi mgkin, kewujudan sy tidak begitu terasa,. rasanya dh 4 kali tukar nickname., sesaje, suka-suka...heheee. tapi, org yg peka memang boleh "detect".

::::kini, semua sudah terkubur begitu sahaja. hilang segala ukhwah kami, satu persatu pergi menghilangkan diri, Ada yang masih mampu dkesan, dan ada yg tidak dpt dikesan langsung.......

dear beberapa org, yg mengajak sy ke safmuslim, maafkan sy kerana sy tidak boleh lg menjadi seperti dulu...

bagaimana,tetiba sy dh start syg, tetiba safmuslim pula akan terlerai begitu sahaja?
bagi saya, iluvislam di hatiku....~~<3.

bukan safmuslim.

::::apapun, saya masih syg dgn forum iluvislam.

tapi,sy akhirnya mengaku, berapa lama kita hendak hidup dalam bayangan sendiri???
yang sudah, biarkan berlalu...

keep it up, iluvislam.

sekurg2nya, semoga makin dikenali, walaupun, kami dh makin tak kenal lagi....

Tuesday, September 6, 2011

Saya tahu,saya tak cantik

SAYA TAHU SAYA TAK CANTIK
Saya tahu saya tidak cantik.. Tapi, walaupun saya tidak cantik, saya tetap ada kelebihan..
Kerana saya tidak cantik, saya tidak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.
Kerana saya tidak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tidak menjaga pandangannya.
Kerana saya tidak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis mencairkan iman lelaki.
Kerana saya tidak cantik, saya tidak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.
Kerana saya tidak cantik, saya tidak mengharapkan pujian daripada mana-mana lelaki dan wanita.
Dan kerana saya tidak cantik, akhirnya saya menemui insan yang ikhlas mencintai saya seadanya.
Kerana saya tahu.. Saya tidak cantik pada pandangan manusia.. Maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada ALLAH.. Kerana bukan kecantikan dunia yang saya kejar... Tapi KECANTIKAN di akhirat kelak..

ANGGUN DI MATA ALLAH : SEBUAH KECANTIKAN SEJATI

Kecantikan terdiri dari 2 jenis; kecantikan lahir dan kecantikan batin.
Kecantikan batin (inner beauty) adalah kecantikan yang dicari kerana essensinya, seperti kecantikan ilmu, akal fikiran, dan kesucian diri. Kecantikan batin inilah yang merupakan titik pandang Allah pada diri hamba-hamba-Nya.
Sebagaimana yang disebutkan dalam sebuah hadis:

"Sesungguhnya Allah tidak melihat pada rupa dan postur tubuh kalian. Akan tetapi, Allah melihat pada hati kalian." (HR. Muslim).
Sebenarnya kita semua adalah makhluk ciptaan-Nya yang paling sempurna dan cantik di muka bumi ini. Allah telah menentukan sesuatu sifat dalam diri kita adalah yang terbaik. Hanya mata kita sahaja yang diselaputi dengan nafsu yang tidak dapat melihat kebaikan yang ada pada sesuatu kejadian.
Mengapa sukar bagi kita untuk redha kepada kejadian Allah? Bukankah periuk orang lain sentiasa putih daripada apa yang kita ada? Kita sentiasa melihat apa yang ada pada orang lain itu jauh lebih baik daripada apa yang kita miliki.
Sedangkan nabi Muhammad S.A.W sendiri telah menasihatkan kita agar melihat orang yang kurang bernasib baik. Jangan melihat orang yang lebih bertuah kerana itu akan membuatkan kita tidak bersyukur. Dan itulah masalahnya pada diri kita. Kita sentiasa mengejar yang sempurna dalam kehidupan seharian. Sentiasa mahukan yang lebih bagus daripada orang lain.

~~~Copy dr blog Saujana Hati~~

::Ulasan peribadi...

::~adakalanya saya pun selalu merasakan sy tak cantik, adakala sy rasa org lain lebih bertuah dr saya. Apalah sy ni,kan?tak bersyukur dengan apa yg Allah berikan pada saya?terlalu mengejar KESEMPURNAAN....Lupa kejadiannya sudah SEMPURNA. Mulai dr hari ni, sy tak nak dh fikir tntg org lain, yg sy rasa lebih SEMPURNA dr saya hingga sy rasa sy TAK SEMPURNA...Agak2 saya je ke,ek rasa macam tu?

~~KOrang pernah tak rasa korang sangat teruk jika dibandingkan org lain? TAK?Wah, sy je yg fikir BUKAN-BUKAN,kan?

::::Semuanya bermula dr hati, kalau hati pandang kepada KECANTIKAN HATI, maka, hati itu akan MENYERLAHKAN KECANTIKAN DALAMAN terpancar ke wajah yang sentiasa BERSYUKUR DAN YAKIN dengan suratannya...

~Bila dh yakin, kita akan nampak SEGALANYA INDAH, kita akan merasakan HIDUP INI INDAH, dan semuanya insya Allah, ALLAH MUDAHkan...

Tuhan...., adakalanya diri ini terlalu RENDAH DIRI....,hingga kufur dengan NIKMAT KAU BERI,.

ASTAGHFIRULLAH AL-AZIM.

Sunday, June 19, 2011

“Cintailah apa yang kamu cintai sekadarnya saja, boleh jadi apa yang kamu cintai itu menjadi sesuatu yang paling kamu benci pada suatu hari nanti. Bencilah Sesuatu yang yang kamu benci sekadarnya saja, boleh jadi ia akan menjadi sesuatu yang paling kamu sukai pada suatu hari nanti.” (HR. Tirmidzi)

Popular Posts

Loading...