syukran sahabat-sahabat ku

piano

http://www.youtube.com/watch?v=lcatfqF5_Xs

Monday, October 24, 2011

guru....

waktu saya kecil2 dlu, saya selalu anggap kerja guru ni paling senang kat dunia... masuk kelass,keluar kelas,masuk kelas,keluar kelas...cikgu zaman saya dulu2,mgkin tidak mengalami sgt apa yg guru masa kini alami...ke saya silap?hehee. tak tau la.

bila ditanya pe cita2, saya bagi jawapan yg sama dalam setiap tahun-besar nk jd guru... sebenarnye, i've just not idea nk jd ape.... jawapan yg senang,itulah dia.... walaupun, saya pernah memiliki cita2 lain...~~saintis,peguam, doktor, ahli astronomi....but,i know,saya memag tk de bakat tuk jd saintis n ahli astronomi.... i'm not intelligent in maths, science, history, walaupun smpai sekarang saya sangat suka sains n sejarah...

cikgu saya pernah masuk kelas, tulis soalan2 latihan di papan hitam, n sementara tggu student siapkan, cikgu tu sempat leh tdur... yg pelik, takde sebarang kejar mengejar, n ada incident-sewaktu-guru-itu tidur...

see? its all about trust; ckgu zaman dlu mempercayai bahawa muridnya takkan buat begitu selagi ckgu tu ada dalam kels.

~ala tu sekolah rendah punye cerita~~ sekolah menengah?

::::thas it... mestila sekolah menengah ada nakalnye sikit,betul tak? tapi, all teachers in my school,is very friendly.... saya selalu anggap cikgu2 macam abang2 n kakak2 jer....sebab kebanyakannye memang muda pun...hehee. ada lah 2/3 org yg betul2 garang....tapi,kebanyakannya sangat friendly.

dalam kelas siap leh cerita2 ag, boleh main teka-teki ag.... boleh buat pertandingan debat ag.....boleh buat pertandingan pantun ag...~~serius, ckgu jamilah is very good to motivate students coming=to school...

ckgu lelaki, macam2 perangai, ada yg pemalu(smpai asyik pndg papan hitam jer)hoho, tp di sebalik pemalunye dgn perempuan, he is very supportive....ada juga yg sangat garang( lalu tepi tgkap jer,kami2 semua kecut perut....ada juga yg sangat friendly, cara mengajar macam ajar adik beradik jer.... ad yg mengajar macam endah-tak-endah, tapi, sebenarnye ye begitu berkesan.... ingat ag pada ustazZaki, yang mengajar kami di SIS subjek usuluddin...... n of course ada yg guna cara tradisional juga, tapi kami saling aman- kami hormati guru-guru, then guru-guru, supportive to kami.... sama2 give n take....

bukan takde yg bua kes, kat sekolah, mestilah ada..... macam2 kes la, ada yg sanggup g toilet smpai 1 jam semata-mata nk lari dr subjek tu sebab tk siap kerja sekolah......hoho....(aku tak,ek)aku baik....heheee/...

tapi, situasi sangat berbeza dengan alam persekolahan zaman sekarang.... takde ag give n take, sebaliknye give,and give jer..... ckgu2 diberikan kerja yg terlalu banyak, then ckgu juga wajib memastikan pelajarnya cemerlang-dengan-apa cara sekalipun.....

sistem pendidikan zaman kini memberikan gejala stress di kalangan guru-guru. Tiada ag budaya hormati guru di kalangan pelajar, sebaliknya guru pula yang wajib hormat kepada pelajarnye.....

kewajipan guru untuk memanjakan murid, dalam sistem pendidikan memberikan impak negatif pula di kalangan pelajar..... gara-gara itu, pelajar semakin angkuh, sombong dan pandang rendah pada guru yg mengajar mereka.....kecemerlangan pelajar tidak lagi menjadikan dan mencetuskan kegembiraan, bhakn mengundang kesan-kesan lain seperti mengambil jalan-jalan yg salah, dan mereka yg cemerlang, bukan lagi berterima kasih pada guru yg mengajar, sebaliknya merasakan mereka sememangnye genius dan dilahirkan pintar....

:::::gara-gara memanjakan murid, walaupun mereka mampu untuk berjaya dalam pelajaran diceburi, namun mereka gagal untuk membuat keputusan yang baik dalam hidup mereka....mereka akhirnya memilih jalan yang sesat-lagi-menyesatkan walaupun berjaya ke universiti.....

bila jadi seperti itu, masih lagi org akan menyalahkan guru...konon guru yg tak pandai mengajar.......

namun kerjaya guru memang mulia... merekalah menjadi lilin, tetap senyum dan berdoa agar pelajar bukan saja cemerlang di dunia malah hingga akhirat....

itulah yg dikatakan guru......

Sunday, October 16, 2011

alahai,iluvislam

satu ketika dlu,saya begitu sayang dengan laman itu. ~saya tahu, saya tidak kenal mereka semua.,dan mereka juga tidak kenal pun siapa saya sebenarnya. Ia suatu pertemuan yang aneh. Tapi begitu indah,. Tautan hati-hati kami,bagaikan berukhwah kerana Allah. Menegur kerana Allah,saling menasihati, saling berkongsi2 ilmu,.

~~Sukar diterangkan mengapa aku begitu sayangkan laman web itu, bahkan sayangku melebihi dari facebook, friendster, dan seumpamanya. Dalam diam, saya sangat terharu melihat satu persatu kelebihan mereka. Betapa canggih sekali, dan betapa kreatifnya umat Islam. Siapa bilang umat Islam tidak berilmu??? :nah, buktinya, iluvislam.....

::::saya selalu bertukar-tukar nickname, . jadi mgkin, kewujudan sy tidak begitu terasa,. rasanya dh 4 kali tukar nickname., sesaje, suka-suka...heheee. tapi, org yg peka memang boleh "detect".

::::kini, semua sudah terkubur begitu sahaja. hilang segala ukhwah kami, satu persatu pergi menghilangkan diri, Ada yang masih mampu dkesan, dan ada yg tidak dpt dikesan langsung.......

dear beberapa org, yg mengajak sy ke safmuslim, maafkan sy kerana sy tidak boleh lg menjadi seperti dulu...

bagaimana,tetiba sy dh start syg, tetiba safmuslim pula akan terlerai begitu sahaja?
bagi saya, iluvislam di hatiku....~~<3.

bukan safmuslim.

::::apapun, saya masih syg dgn forum iluvislam.

tapi,sy akhirnya mengaku, berapa lama kita hendak hidup dalam bayangan sendiri???
yang sudah, biarkan berlalu...

keep it up, iluvislam.

sekurg2nya, semoga makin dikenali, walaupun, kami dh makin tak kenal lagi....
“Cintailah apa yang kamu cintai sekadarnya saja, boleh jadi apa yang kamu cintai itu menjadi sesuatu yang paling kamu benci pada suatu hari nanti. Bencilah Sesuatu yang yang kamu benci sekadarnya saja, boleh jadi ia akan menjadi sesuatu yang paling kamu sukai pada suatu hari nanti.” (HR. Tirmidzi)

Popular Posts

Loading...